DET SKRIVER STATSMINISTEREN, PRESSEN OG ANDRE OM METTE MURER


Mette Schak Dahlmann har skabt overskrifter med sit store engangement. Her finder du et udpluk af de mange artikler og debatindlæg, som på forskellig vis stiller skarpt på,

hvordan det er at være kvinde i et traditionelt mandefag. Se også 'Nyheder'

 • Mette-murer har vundet ligestillingsprisen 2023 for sin kamp mod sexisme

  Mette Schak Dahlmann har lørdag den 25. november modtaget FIU-Ligestillings ligestillingspris. Hun modtager prisen for at have gjort en forskel for at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen

 • Kvindekonferencen 2023 – Åbning af det kønsopdelte arbejdsmarked
  I Danmark har vi et meget kønsopdelt uddannelsesvalg og arbejdsmarked. F.eks. på erhvervsskolerne, hvor 9 uf af 10 elever befinder sig på en uddannelse domineret af det ene køn. Det er med til at skabe en kønsopdeling, hvor kvinder og mænd befinder sig i forskellige sektorer og brancher.


  Den skarpe kønsopdeling er med til at skabe dårligere trivsel og arbejdsmiljø for de kvinder, der er minoritet i deres fag. Kønsopdelingen er også skadelig for ligeløn og for arbejdspladsen, fordi mangfoldighed på arbejdspladsen skaber bedre samarbejde og problemløsning samt bedre mulighed for rekruttering.
  Konferencier: Mette Murer, 9.- 10. september 2023 

 • Folketingspolitikere i praktik som murere
  Til Folkemødet på Bornholm viste Mette Schak Dahlmann politikere, hvordan de kan bygge en mur.
  Mette Schak Dahlmanns Facebookside, 16. juni 2023.

 • Tværfaglig aktivist-weekend for unge var en kæmpe succes

  Mette Schak Dahlmann fortæller om, hvordan det er at være kvinde i et mandsdomineret fag, og hvordan hun er nødt til at mestre et selvforsvar til folks forventninger til hendes fag og hende. Da Mette Schak Dahlmann startede i firma, efter hun blev færdigudlært, var der ikke en skurvogn, hun kunne bade i, så hun designede sin egen skurvogn. Den er nu den nye standard i Danmark.
  Arbejderen, reportage, 29. maj 2023


 • På Mettes arbejdsplads hænger der seks nøgenkalendere. Stod det til hende, blev de pillet ned

  På alle de byggepladser Mette Schak Dahlmann har arbejdet på, har der været mindst en nøgenkalender. Det er ikke ualmindeligt, viser en ny rundspørge i byggeriet.

  Femina Update, 14. marts 2023.
  Mette Schak Dahlmann medvirkede også i Go' Morgen Danmark den 31. marts 2023

 • Medarbejdere mødes af bare bryster til frokosten – Indtryk fra kvindernes kampdag i DAC

  Når en kvindelig håndværker møder ind på arbejde, er det ikke ualmindeligt, at hun mødes af bare bryster i frokostskuret. Nøgenkalenderen er, i 2023, et fortsat emne til debat i byggebranchen. Et emne der vækker stærke følelser på byggepladserne – men er de rimelige eller pinlige? Det spørgsmål sættes der fokus på ved kvindernes internationale kampdag i BLOX.
  Byggeriets Samfundsansvar, 9. marts 2023

 • I min fagforening tager vi inklusion alvorligt
  "Danmark skal være et samfund med frihed for den enkelte, og hvor alle behandles lige uanset køn, seksuel orientering eller kønsidentitet. I mere end 70 lande er homoseksualitet stadig en forbrydelse. Det er for mig fuldstændig uforståeligt. I min fagforening tager vi inklusion alvorligt!". Det skriver nætsformand i 3F Tina Christensen, som har inviteret Mette Schack Dahlmann med i denne video om mangfoldighed i forbindelse med Priden.
  Facebook 3F, 17. august 2022

 • Mette følte sig dum og ubrugelig: Én kommentar ændrede alt, og nu betaler hun topskat og ændrer lovgivning
  Mette Schak Dahlmann har som barn altid følt sig dum. Ved et tilfælde fandt hun sin rette hylde og har nu udgivet en bog om sin kamp for at finde sin plads i en mandsdomineret verden, hvor hun konstant har skullet bevise, at hun er dygtig på trods af sit køn.

 • Oprør lykkes kun, når nok kvinder larmer sammen

  ”Mette-Murer” med det borgerlige navn Mette Schak Dahlmann er selv en sand enmandshær, hvad angår at påvise uhensigtsmæssigheder for kvinder i byggefagene.

  Hun byggede sin egen skurvogn, hvor hun kunne tage brusebad bag lukket dør, og med den fik hun påvirket Folketinget til at vedtage, at bad bag lukket dør skal være standarden i skurvogne på byggearbejdspladser.
  POV, 15. november 2021

 • BOG: Nu er det nok! Kvinder der kæmper for ligeværd

  I de femten portrætterede kvinder udgør den tidligere formand for KAD, Lillian Knudsen alderspræsidenten på 76 år og den 31-årige murer, Mette Schak Dahmann, yngstemanden m/k. Her er altså tale om kvinder med en vis livserfaring og i hvert fald målrettede livtag med tilværelsens op-og nedture.

  26. oktober 2021
 • METTE MURER: Kønsrollerne fucker med din hjerne 
  ”Mette Murer: Jeg er jo bare mig” er titlen på en spritny bog om kampen mod det kønsopdelte arbejdsmarked og retten til at bade bag en lukket dør i skurvognen – fri for mænds nysgerrige blikke. Den er et opgør med de kønsroller og normer, der stadig i 2021 fucker med vores hjerner.
  Pressesystemet 13. september 2021


 • Mette Murer: Vi skal give alle muligheden og sige, hey, du kan også blive håndværker
  Mette Schak Dahlmann, også kendt som Mette Murer, vil med sin historie både inspirere, provokere og rykke samfundet, så køn ikke skal spille en rolle på arbejdsmarkedet.
  Fagbladet 3F, 16. september 2021

 • P1 Interview med Mette Schak Dahlmann om hendes nye bog og om at være kvinde i byggebranchen (starter ca. 29 minutter inde i udsendelsen)
  P1 Morgen, 16. september 2021

 • Mette Murer: Håb for kvinder på byggepladserne

  Mette Schak Dahlmann blev kendt som mureren, der fik ændret både lovgivning og design, så der kunne komme dør ind til badet i skurvognen. I en ny bog fortæller hun sin historie, og selv om der stadig er mange problemer for kvinder i byggebranchen, er Mette Murer alligevel optimist, når det gælder muligheden for, at hendes eget køn kan føle sig mere velkommen på byggepladserne

  FORUMSØNDAG, 24. september 2021

 • Stort frafald af minoritetskøn på erhvervsuddannelser:
  "Jeg skulle ikke bare lære mit fag, jeg skulle også lære selvforsvar", Kræver abonnement.
  A4 Arbejdsliv, 20. september 2021 • Sexisme i byggebranchen: Der er dage, hvor jeg ikke kan kapere mere snak om patter og fisse

  I dag er byggebranchen meget stærkt mandsdomineret. Vi må ændre kulturen, så kvinder føler sig mere velkomne. Det kan sagtens lade sig gøre, skriver Mette Schak Dahlmann, Christina Schultz og Karin Parbst i en kronik.
  Politiken, 8. marts 2021

 • #38 Mette Schak Dahlmann, Den brogede vej

  Mette Schak Dahlmann kan kalde sig både er murer, foredragsholder og skurvognsdesigner og er ugens gæst i Den Brogede Vej. Mette fortæller i dette afsnit om nogle af de udfordringer og den forskelsbehandling, hun har mødt i sit eget fag og om, hvordan det har ført til, hun har skabt forandringer.
  Speaker.com, podcast, februar 2021  OPGØR #MeToo - De ændrede Danmark

  Jyllands-Posten har mødt 14 af de kvinder, som gik forrest i en ny dansk kvindebevægelse. På fire måneder satte de hver især gang i en samfundsforandring, som kun lige er begyndt. Mette Schak Dahlmann er en af disse kvinder.
  Jyllands-Posten, 3. januar 2021


 • Mette fik at vide, at hun skulle give fem mænd et blowjob 
  Mette Schak Dahlmann har oplevet sexisme, siden hun startede i murerfaget. En dag fik hun nok, og nu bliver loven ændret på grund af hendes kamp.
  Femina, 23. september 2020


 • En rollemodels fortælling
  Helt ekstraordinært udgiver vi et bonusafsnit. Det gør vi, fordi vi simpelthen ikke kan lade vær. Fordi vi bliver nødt til at dele denne stærke fortælling med jer om en rollemodel, der tager kampen op mod sexisme og går hele vejen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle. Denne fortælling er vigtig. Hvis du er nysgerrig på, hvad sexisme er, hvordan det kommer til udtryk, og hvad vi kan gøre ved det, så skal du lytte med. Karrierekvinder, Facebook 28. oktober 2020


 • Debatten - arbejd, arbejd?

  Den 3. december 2020 var Mette Schak Dahlman gæst hos Clement Kjærsgaard i 'Debatten' på DR2.

 • Seksuel chikane også udbredt i fagbevægelsen 
  284 kvinder og mænd har de seneste uger skrevet under på et brev, der peger på, at seksuelle krænkelser også foregår i de faglige organisationer. Mette Schak Dahlmann var blandt underskriverne. Hun var i den anledning i studiet hos TV2 News og interviewet i Politiken. Læs mere om de 284 underskrifter i Fagbladet 3F, 27. oktober 2020.


 • Karrierekvindernes Podcast: Stereotyper og rollemodeller

  Stereotyper bygger på årtier gamle (og ofte forældede) billeder af roller og succes. Men det skal ændres. Jagten på nye og bedre rollemodeller er sat ind! Tag med, når vi får besøg af to personer, som om nogen kan klassificeres som rollemodeller. Mette Schak Dahlmann, også kendt som Murer-Mette og Ann-Christina Matzen Andreasen, der står i spidsen for intet mindre end Europas Bedste Offentlige arbejdsplads to år i træk. 29. september 2020


 • Mette fik at vide, at hun skulle give fem mænd et blowjob
  Mette Schak Dahlmann har oplevet sexisme, siden hun startede i murerfaget. En dag fik hun nok, og nu bliver loven ændret på grund af hendes kamp. Femina 23. september 2020


 • Statsminister Mette Frederiksen: "Se, hvad jeg har fået":

  "’Murer-Mette’ var forbi i går. Hun havde en gave med til mig. En murerske... På skeen er indgraveret ’Til Statsminister Mette fra Mette-murer’. Den er et symbol på to forskellige fag, hvor kvinder ikke er normalen. Og den skal minde mig om, at ligestilling stadig er vigtigt." Facebook, 12. december 2019


 • Murer: Den er gal med systemet, når der mangler kvindelige håndværkere: Hvis vi skal ændre på kønsopdeling på arbejdsmarkedet, må vi fokusere på systemet og ikke enkelte kvindelige rollemodeller. Det kræver, at vi grundlæggende ændrer på kulturen og vores ubevidste forventninger til kvinder, skriver Mette Schack Dahlmann. Altinget, 7. maj 2020

 • Mureren Mette: Jeg brugte min stemme i FN - og der blev lyttet: "Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at en helt almindelig dansk murer som mig ville blive inviteret til 8. marts, kvindernes internationale kampdag. Samt 100-året for ILO, den internationale arbejderorganisation under FN." Avisen, 19. marts 2019

 • Beskæftigelsesministeriet: Nye regler for skurvogne sikrer aflåste baderum: Fredag morgen skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, en række ordførere og murer Mette Schak Dahlmann sammen se en skurvogn, som lever op til nye regler om, at man skal kunne bade eller klæde om bag en aflåst dør. Pressen er velkommen til at deltage i besøget, der finder sted nord for København. 5. marts 2020

 • Mettes seje kamp til murerjobbet: Uden sølv var det ikke gået: Hver gang murersvenden Mette Schak Dahlmann sendte en ansøgning, hørte hun aldrig noget retur. Kønsdiskrimination i byggeriet er noget af det, hun har inviteret sig selv med i Kvinderådet for at sætte fokus på. Erhverv København

 • Murer med sine meningers mod vinder fællesskabsprisen:

  Mette Schak Dahlmann er lykkes med at få sat døre i skurvognenes baderum. Det er hun blevet hædret for.
  Maskinteknik, 11. september 2019

 • Kalenderpiger på byggepladsen med Mette Schack Dahlmann: AFTENKLUBBEN tager aktuelle nyheder under kærlig og underholdende behandling. Denne gang handler det om kalenderpiger.
  Radioplay 3 august 2020

 • PODCAST: ‘Hej Søster’ om kvinder i traditionelle mandefag: Unge piger skal vide, at de kan blive lige, hvad de vil: Ligestilling kommer ikke af sig selv. Slet ikke i de fag, vi traditionelt har kaldt ‘kvinde’- og ‘mandefag’. Hvordan sikrer vi, at alle børn kan blive lige det, de har lyst til, når de bliver store? Heartbeats, 12. februar 2020

 • Hvis bare Mette hed Jens: Det senmoderne samfunds individualisme er så småt ved at have nedbrudt de traditionelle kønsroller. Og hey, det er jo fantastisk. Så er mennesket vel frit? Frit til at vælge karriere i den retning, det lyster og evner? Svaret er et stort, rungende – NEJ. Det danske arbejdsmarked er kommet langt, men der er brodne kar. Agenda, Studentersamfundet

 • Murer-Mette: Det er pinligt i dagens Danmark!: Det er op ad bakke, når man som kvinde gerne vil være håndværker - men det burde ikke være sådan i dagens Danmark. A4Nu, 1. januar 2020

 • Hvis der skal en revolution til, så skal jeg fandme nok starte den!: Mette Schak Dahlmann er kvinde, lesbisk og håndværker. Men det har været svært for hende at slå til i sit fag og føle sig velkommen på byggepladserne. Derfor har hun taget kampen op mod fordomme og dårligt arbejdsmiljø i et håndværksfag, der er domineret af mænd. DSU, 13. april 2019

 • 'Murer Mette': Jeg skulle lære at stole på, at min mening var OK: Som kvindelig håndværker har det givet knubs at stikke næsen frem med markante holdninger til kønsproblematikker på byggepladsen. Men for den 30-årige murer og debattør Mette Schak Dahlmann har det været kampen værd. Takket være bl.a. hendes indsats ændres loven nu. A4 Arbejdsliv, 7. marts 2020

 • Kejser: Er der plads til homoseksuelle på din arbejdsplads?: Ja, selvfølgelig, vil de fleste nok svare på det spørgsmål. For i Danmark går vi jo ind for ligestilling, også når det gælder seksuelle minoriteter. Og det viser vi bl.a., når vi går med i de årlige Pride-optog. Alligevel viser undersøgelser, at mange oplever, at der bliver talt nedsættende om homoseksuelle på deres arbejdsplads, og frygten for kollegernes fordomme, drillerier og nysgerrighed får mange ikke-heteroseksuelle til at skjule deres seksualitet. Medvirkende: Mette Schak Dahlmann, murer og homoseksuel - Nanna Højlund, næstformand, LO - Dan Boyter, erhvervsmand og homoseksuel - Bjarke Oxlund, teamleder, køn og ligebehandling, Institut for Menneskerettigheder. DR P1, 29. august 2018

 • Mureren Mette: Det mener jeg om nøgne kvinder på væggen: JEG BAKKER OP om de kvinder, der laver letpåklædte billeder. Men jeg bakker ikke op om måden, håndværkere og andre gennem tiden har brugt afklædte damer på væggene til bevidst og/eller ubevidst at markere eller forstærke deres identitet som mænd og skabe et maskulint rum, der udelukker andre. A4 Arbejdsliv, blogindlæg 3. august 2020


 • Når Mette tager ordet, bliver det hørt: I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag hylder vi kvindernes stemmer og sætter fokus på en særlig én af slagsen, som har kæmpet hårdt for at blive hørt – som kvinde og som murer. Det her er historien om Mette Schak Dahlmann, der lærte at tage ordet. Deltager Danmark, Kvindernes intenationale Kampdag

 • Mettes idé ændrede loven: Nu kan håndværkere tage bad i fred: En daglig frustration er blevet til et initiativ og en lovændring, fordi Mette Schak Dahlmann satte sig for at gøre noget ved sagen. Det har nu gjort hende til prisvinder. Jyske Vestkysten, 9. september 2019

 • Fællesskabsprisen 2019: Mureren og millionæren løb med æren. Over hundrede var nomineret til Fællesskabsprisen 2019: Murer-Mette og Djaffar Shalchi var nogle af dem, der torsdag eftermiddag løb med prisen for deres unikke indsats for fællesskabet. Fagbladet 3F, 28. august 2019

 • Mettes seje kamp til murerjobbet: Uden sølv var det ikke gået: Hver gang murersvenden Mette Schak Dahlmann sendte en ansøgning, hørte hun aldrig noget retur. Kønsdiskrimination i byggeriet er noget af det, hun har inviteret sig selv med i Kvinderådet for at sætte fokus på.
  Erhverv København

 • Mette er murer og hænger sexistiske byggemarkeder ud på Facebook: Kvinder udgør kun ni procent af bygge- og anlægsbranchen i Danmark, og sådan har det været i 20 år. Det vil den 28-årige murer Mette Schack Dahlmann ændre. Vice, 6. juni 2018

 • Mette mødte Murer-Mette: S tændte et håb, men kom ikke med garantier: Mette Schack Dahlmann er 29 år og murer og mærker arbejdets slid på kroppen allerede. På en byggeplads i Aarhus mødte hun S-formand Mette Frederiksen, der har sådan nogle som hende i sine tanker - men endnu ingen konkrete tilbud. Fredericia Dagblad, 28. februar 2019

 • Kvindelig murer: Jeg dør, før jeg kommer på pension: Mette Schak Dahlmann er ved at støbe et gulv. Hun har på en dag skovlet 12 ton sand og flere hundrede kilo cement, hvorefter hun har trillet det ind i tre trillebøre. BT, 8. februar 2019

 • Ligestillingsminister vil have flere kvinder i byggeriet: Mindre end hver 10. danske håndværker er en kvinde. Derfor skal der være plads til kvinderne på byggepladserne. Og det lader til, at der udfordringer på den front. Regeringen.dk; 28. november 2018

 • Ministeren vil give skurvogne et velfærdsløft: Efter inspiration fra den unge murer Mette Schack Dahlmann vil beskæftigelsesministeren nu opdatere bekendtgørelsen om indretning af skurvogne. Building Supply, 29. november 2018

 • Murer-Mette kæmper for ligestilling i skurvognen: Nu ændres reglerne: Murersvend Mette Schak Dahlmann har kæmpet for mere ligestilling i skurvognene. Nu kommer et krav om, at man skal gå i bad og klæde om bag låst dør. TV2 Østjylland, 29. april 2019

 • Murer Mette vil bade i fred: Efter en lang arbejdsdag på byggepladsen, har murersvend Mette Schak Dahlmann brug for at komme i bad og skifte tøj, men det er ikke altid lige nemt for hende, for i skurvognene er der oftest bare et forhæng, man kan trække for, og hun skal klæde om sammen med alle sine mandlige kollegaer. Mestertidende, 30. april 2019

 • Vær tro mod dig selv og vælg dine kampe med omhu: Mette Schak Dahlmann, 29 år og murersvend, drømte om  bedre arbejdsmiljø og ligestilling i byggebranchen i Danmark og endte med at ændre loven. Hun byggede sin egen skurvogn, fyldte den med borde og stole, kørte den tværs over Danmark midt om natten, og spærrede hele området af foran Christiansborg og inviterede politikerne på kaffe og klarsyn. Ladies First, 25. oktober 2019

 • 28-årig murer gav sexistisk opsang på Facebook - fik hadske kommentarer bagefter: "Betonlebbe" og "fucking idiot". Mette Schak Dahlmanns direkte kritik af tonen i byggebranchen har udløst hårde ord. TV2, 11. juni 2018

Den 10. februar 2023 var Mette Schak Dahlmann for første gang i TV2 News som paneldeltager. Hun har deltaget i flere udsendelser og fortsætter i efteråret 2023.

Ritt Bjerregaard og Mette Murer
Mette Murer Coverwoman
Mette Murer og Lizette Riisgaard
Mette i Geneva
Mette Murer Portræt 6
Stark
Mette Murer sønderjylland tale
Kvinderåd

Mette Schak Dahlmanns markante holdninger og personlige entusiasme har skabt overskrifter i medierne.

Mette Schak Dahlmann sammen med Henriette Lauersen, direktør for Kvinfo, til boglancering den 16. september 2021. Henriette Lauersen har skrevet forordet. Find bogen her >>


Mette Schak Dahlmann var i TV2 News den 27. oktober 2020 omkring sexisme i fagbevægelsen.